Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

Women in Rock: Dolores O'Riordan

Ξεκίνησε το 1990 με το συγκρότημα των "The Cranberry Saw Us", μετέπειτα γνωστών ως "Cranberries", στο Limerick της Ιρλανδίας. Αναπλήρωσε το κενό του τραγουδιστή, με αυτήν την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, που ξεχωρίζει. Έχει συνθέσει και τα περισσότερα τραγούδια πλέον των Cranberries, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία.
Θεωρείται, όχι άδικα, μια από τις καλύτερες φωνές της rock σήμερα. Ο δίσκος-ντεμπούτο στη solo καριέρα της "Are you listening" αναμέται να κυκλοφορήσει στις 15 Μαϊου.

Promises


Zombie

Women in Rock: Grace Slick

Άλλη μια πρωτοπόρα rock star των sixties και καλή φίλη της Joplin, η Grace Slick έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής για το όμορφο παρουσιαστικό της, την χαρακτηριστική contralto φωνή της και το ιδιόμορφο στυλ με το οποίο τραγουδούσε. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους στίχους που έγραφε, οι οποίοι ήταν πάντοτε προσεγμένοι, έξυπνοι και συχνά έκαναν έντονες -για την εποχή- αναφορές σε ναρκωτικά, σεξουαλικά υπονοούμενα ή είχαν πολιτικά μηνύματα - κάτι βέβαια που δεν πέρασε απαρατήρητο και ήταν ένας από τους λόγους που η Grace Slick ήταν για κάποιο διάστημα σε μια "μαύρη λίστα" της CIA.

Η καριέρα της είναι τεράστια και μετράει πάνω από 30 χρόνια. Έγινε ευρύτερα γνωστή με το συγκρότημα Jefferson Airplane, ενώ, επιδεικνύοντας μια περίεργη εμμονή στα ονόματα, αργότερα σχημάτισε τα συγκροτήματα Jefferson Starship και Jefferson και στο τέλος ακολούθησε σόλο καριέρα. Στην δεκαετία του 90, δήλωσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο ότι "οι 50άρηδες rock stars το μόνο που κάνουν είναι να δείχνουν ηλίθιοι", αποσύρθηκε από τον χώρο και ασχολήθηκε με την ζωγραφική.


Somebody to love


Better lying down


Βέβαια, το καλύτερο video της Grace Slick το έχουμε ήδη δείξει...

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Women in Rock: Patti Smith

Η Patti Smith εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο το 1974, ως μέρος της ανερχόμενης τότε πανκ σκηνής. Καμία σχέση όμως δεν είχε με την συνηθίσμενη εικόνα της πανκ. Σοφιστικέ και φεμινίστρια, κατάφερε να συνδυάσει τις δύο αυτές ιδιότητές της και να τις εισάγει στην ροκ μουσική μέσω της μελοποιημένης ποίησης που έγραφε. Πλέον, τα προσωπικά, ερωτικά τραγούδια έγιναν ακόμα πιο προσωπικά, οι στίχοι έγιναν ακόμα πιο προσεγμένοι και το πολιτικοκοινωνικό μήνυμα ήταν ακόμα πιο έντονο. Η επιρροή που είχε στις κατοπινές γενιές μουσικών ήταν τεράστια.

Δείγμα της αντισυμβατικής σκέψης της Patti Smith είναι η αποκήρυξη από την ίδια του "Because the night" ως το χειρότερο τραγούδι που έχει γράψει. Για την ιστορία, το τραγούδι αρχικά ήταν του Bruce Springsteen και οι στίχοι του είχαν ως θέμα την "εργατιά". Όταν είδε ότι για διάφορους λόγους δεν κολλούσε στο album που ετοίμαζε εκείνη την εποχή, το έδωσε στην Patti Smith, η οποία και άλλαξε τους στίχους, δίνοντας την γυναικεία προοπτική μιας σχέσης. Ήταν η μεγαλύτερή της επιτυχία και έφτασε στο #13 του Billboard.


Gloria - διασκευή στο ομώνυμο τραγούδι του Van Morrison και των Them


Dancing barefoot

Women in Rock: Janis Joplin

Η Janis Joplin κατάφερε να πρωτοπορήσει απλά με το να είναι ο εαυτός της. Πάντα άβαφη, πάντα ντυμένη χύμα, πολλές φορές ξυπόλητη, παρέα με την υπέροχη βραχνή blues φωνή της έδωσε στις γυναίκες την θέση που τους άξιζε στην μουσική. Στην Προ Janis εποχή, η μουσική βιομηχανία είχε επιβάλλει την ομοιομορφία στην εμφάνιση σε όλα τα γυναικεία συγκροτήματα (βλέπε π.χ. Supremes), με συγκεκριμένα χορευτικά, με εγκεκριμένες από πριν κινήσεις. Η Janis έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα: να τραγουδάει με όλη της την καρδιά, χωρίς κανόνες. Και αυτό ακριβώς ήταν που την έκανε τόσο αγαπητή στο κοινό - οι παθιασμένες της εμφανίσεις στην σκηνή και η απλότητά της.

Η σύντομη μουσική της καριέρα ξεκίνησε το '66, όταν ανέλαβε τα φωνητικά για το συγκρότημα The Big Brother and the Holding Co., και τελείωσε απότομα με τον θάνατό της το '70.

Work me lord, στο φεστιβάλ του Woodstock.


Cry baby, ζωντανή εμφάνιση στο Τορόντο, 1970.


Η ροκ και τα μπλουζ οφείλουν πολλά στην Janis.
Οι σύγχρονες τραγουδίστριες χρωστάνε ΤΑ ΠΑΝΤΑ στην Janis.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

This weekend: Αφιέρωμα

Από αύριο, Παρασκευή, και όλο το Σαββατοκύριακο, το "Πιάτο" θα κάνει ένα μίνι αφιέρωμα στις μεγαλύτερες γυναικείες φωνές της rock.

Συντον--- Συνδεθείτε!

Και μια που το έφερε η κουβέντα...

Παραγγελιές

Τι να κάνουμε... μας κόλλησαν το πεντοχίλιαρο στο κούτελο, πρέπει να παίξουμε παραγγελιές.

Για τον Flareman: She's not there από τους Zombies

(δυσεύρετος ο Carlos στο συγκεκριμένο ρε σύντροφε)

Για τον sstef: Bohemian Rhapsody σε μια κοινή εμφάνιση Queen, Elton John και ...ενός περαστικού

(μάθανε ότι.... κοιμόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι)

Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

Ταξιδιάρικο

Δύο ακόμα videa. Ένα αφιερωμένο στους commuters (και όχι στους computers..), που βλέπουν τον ΟΣΕ και γελάνε


Και το δεύτερο, Θείος Rory, σε μεγάλα κέφια

Immigrant Song

...σε μια εκπληκτική live εκτέλεση. Οι Led Zeppelin στα καλύτερά τους.

Child in Time



Όλα τα λεφτά είναι το κοινό που έχει... λιώσει από την βαρεμάρα, με ύφος "τι μ@λ@κίες καθόμαστε και βλέπουμε" :D

Ακούω την αγάπη

Με αυτά μεγαλώσαμε...

Animal

Από εμφάνιση στα MTV awards του 1993.



(στο live της Αθήνας ήταν πιο ωραία - τραγουδούσαμε εμείς :D )

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007

Νεοέλληνας...

Στα Σάλωνα δεν σφάζουνε αρνιά, δεν πάει το παπάκι στην ποταμιά...


Οι αθάνατοι

Jefferson Airplane - White Rabbit


ZZ Top - Waitin' for the bus και Jesus just left Chicago


Το κοινό σημείο των δύο συγκροτημάτων: είναι μάλλον τα μόνα συγκροτήματα από τα 60s των οποίων τα μέλη ζουν όλα.

Let me put my love into you babe

Από τους μοναδικούς AC/DC.

Pump up the volume!

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!